H2pOwer Argex
Koeling van gebouwen in stedelijke omgeving door het gebruik van gezuiverd afvalwater
Het dak telt een mozaïek aan kleuren en zoemende geluiden, de Kattestaart geniet van het briesje van de Schelde en ondertussen werken micro-organismen naarstig om afvalwater om te zetten in herbruikbaar toiletspoelwater. Dit speelt zich allemaal af op en rond het kantoor van Argex in Kruibeke.
Waarom is circulair watergebruik op gebouwniveau belangrijk?
Door de extreme hitte van de afgelopen zomers worden we ook in Vlaanderen geconfronteerd met droogte en watertekorten die niet alleen opgevangen kunnen worden door regenwateropslag. Zeker in stedelijke omgeving waar het hitte-eiland effect het warmteprobleem alleen maar vergroot, zoeken burgers verkoeling en gebruiken meer drinkbaar water. Het project H2pOwer zoekt hiervoor een concrete oplossing op gebouwniveau via een verreikend water- en energieconcept in centraal stedelijk gebied. Water wordt steeds meer een belangrijke peiler in circulaire bouwen, naast energie en materialengebruik.
Het H2pOwer project kijkt naar de waterkringloop in het kantoorgebouw van Argex te Kruibeke. Het afvalwater van de 50 medewerkers wordt onder 2 parkeervakken (Phytoparking = 25m²) gezuiverd. Nadien gaat het water via een bufferput naar het oeverplantendak waar extra zuivering wordt gerealiseerd. Bovendien zorgen de oeverplanten voor biodiversiteit op het dak, verkoeling van de omgeving en vermindert het de temperatuur schommelingen in het gebouw. Het water van het oeverplantendak komt terecht in een bufferput waarna het wordt hergebruikt voor toiletspoeling. Het overschot aan gezuiverd afvalwater kan geïnfiltreerd worden in de bodem, al is dat momenteel wettelijk niet toegelaten. Meer details vind je onderaan deze pagina via een infographic en een video alsook in een artikel van Aquarama.
Wil je meer weten over het H2pOwer project?
Volg de webinar op 12 december 2024. Kom meer te weten wat er op de agenda staat en schrijf je hier in.
Hoe werkt het?
Het project onderzoekt vier innovaties:
- Lokaal afvalwater zuiveren via in een Phytoparking. Het afvalwater van het kantoor (vnl toiletwater) van Argex (~50 personeelsleden aanwezig) wordt gezuiverd onder 2 parkeervakken naast het gebouw. Het gezuiverde afvalwater voldoet aan de Vlaamse wetgeving. Bedrijven die momenteel een lozingsheffing betalen kunnen deze verminderen door een Phytoparking die geen ruimte in beslag neemt.
- Gezuiverd afvalwater hergebruiken voor de toiletspoeling. Afvalwater wordt 7 op 7 geproduceerd, dus er is alle dagen voldoende capaciteit beschikbaar. Dit is het grote voordeel t.o.v. regenwater dat in grote tanks moet worden opgeslagen om lange droge periodes te overbruggen. Een regenwaterput kan leeg komen te staan waardoor er alsnog op drinkwater moet overgeschakeld worden terwijl dit probleem zich nooit stelt bij gezuiverd afvalwater. Er kan een waterbesparing van 30% gerealiseerd worden indien het water enkel voor toiletten wordt ingezet of tot 90% indien er een nazuivering wordt geplaatst.
- Verder zuiveren van gezuiverd afvalwater door een oeverplantendak en ondertussen het hitte-eiland effect bekampen door verdamping. De oeverplanten op het dak herbergen micro-organismen die het water nog verder zuiveren. Daarnaast hebben oeverplanten een groot bladoppervlak om meer water te verdampen. Dit zorgt voor extra koeling van de omgeving. Het oeverplantendak kan ook bijdragen aan de isolatie van het gebouw waardoor in het binnenklimaat minder temperatuurschommelingen ontstaan. Hierdoor is het plaatsen van een airco minder noodzakelijk.
- Infiltratie van overtollig gezuiverd afvalwater in de bodem. Infiltreren van gezuiverd afvalwater zou naast het infiltreren van regenwater de verdrogingsproblematiek kunnen verminderen. Dit is voorlopig wettelijk onmogelijk omdat gezuiverd afvalwater wordt gelabeld als afvalwater.
Wie zijn de partners?
Rietland: ontwerpt en bouwt rietvelden zoals de Phytoair, Phytoparking, Phytocube en Oeverplantendak. Deze natuurlijke zuivering wordt ingezet om huishoudelijk afvalwater of water uit de landbouw en de agro-food industrie te zuiveren. Rietland is de projectleider van H2pOwer, ontwerpt in samenwerking met het Duits Ingenieurbüro Blumberg het oeverplantendak.
Cofrax: vaste partner van Rietland bij de aanleg van rietvelden, plaatsing van putten en rioleringswerken.
Argex: produceert en verdeelt lichte klei granulaten die worden ingezet bij bouw- en infrastructuurwerken alsook als substraat voor rietvelden en daktuinen. In dit project is Argex de opdrachtgever met belangrijke kennis over het substraat.
IBIC: realiseert totaalconcepten rond groendaken en valbeveiliging. IBIC was in dit project verantwoordelijk voor de aanleg van het intensief en extensief groendak
Universiteit Gent: Deze onderzoeks- en kennisinstelling brengt bij H2pOwer in kaart hoe het afvalwater doorheen de Phytoparking en oeverplantendak wordt gezuiverd.
VITO: Het Vlaams Instituut voor Technologie onderzoekt bij H2pOwer de energiewinst alsook het effect op het hitte-eiland effect.
VLAKWA: Het Vlaamse Kenniscentrum Water ondersteunt het project H2pOwer.