Velodroom hergebruikt gezuiverd afvalwater

Vlaanderen kent een nieuwe velodroom. Initiatiefnemer en oud-wielrenner Marc Wauters is erg blij met de realisatie van de wielerpiste die EK en WK waardig is.

Omdat er in dit bosrijke gebied geen riolering aanwezig was, wordt het grijze afvalwater met een Phytoair van 90m² gezuiverd en hergebruikt voor toiletspoeling. Het zwarte water wordt niet behandeld omdat er in de nabijheid geen beek was om het gezuiverde afvalwater op te lozen. Dat is ook de reden waarom er voor het grijze afvalwater gekozen werd voor een vraaggestuurd zuiveringsysteem. Enkel wanneer er vraag is, wordt grijs afvalwater via het rietveld gezuiverd. Het teveel aan grijs water, dat dus niet naar de toiletspoeling kan, wordt mee met het zwart water via een persleiding naar de riolering 450 m verderop gestuwd.

De Phytoair is onderhevig aan wisselende belasting. Doorheen de week zal de Phytoair veel douchewater van sporters verwerken maar in het weekend beperkt het watergebruik zich voornamelijk tot het toiletbezoek van kijklustigen. Het grote verschil in watervraag voor de toiletspoeling wordt opgevangen door buffertanks.

Lees meer over dit project in het artikel van Aquarama.

Opdrachtgever: Jan Geebelen van hoofdaannemer Houben
Adres: Kerkstraat 151, 3550 Heusden-Zolder
Afmetingen: 90m²
Doel: Grijs water zuiveren en hergebruiken voor toiletspoeling