Koeling en zuivering in stedelijke omgeving door groendak (=oeverplantendak)

Voor het project H2Power heeft Rietland een combinatie van verschillende type rietvelden gebouwd in een stedelijke omgeving. Omdat er in stedelijke omgeving weinig ruimte is, werd er een belucht rietveld onder de grond gebouwd (Phytoparking) en een vloeiveld op het dak. De Phytoparking die dateert al van 2018, behandelt het afvalwater van 40 medewerkers op een oppervlakte van 2 parkeervakken (25m²). Het gezuiverde afvalwater wordt nadien naar het dak gepompt waar het nabehandeld wordt in een vloeiveld of oeverplantendak.

Via subsidies van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen) wordt waterkwaliteit onderzocht door de universiteit van Gent. VITO werd ingeschakeld om een energiebalans op te stellen. Op het dak van het kantoorgebouw zijn immers 3 groendaken van 50m² aangelegd: extensief groendak, intensief groendak en oeverplantendak. Met themografische foto’s en sensoren wordt de impact van de verschillende groendaken onderzocht op verkoeling van de omgeving in de zomer en de voordelen voor het binnenklimaat in het gebouw doorheen het jaar.

Het project H2pOwer kijkt naar de voordelen van natuurlijke oplossingen met een focus op circulair watergebruik en energie en onderzoekt waarom deze oplossingen moeilijk ingang krijgen in de bouw sector. Lees meer over dit project in een artikel van Aquarama.

Opdrachtgever: Argex
Adres: Kruibeeksesteenweg 162, 2070 Zwijdrecht
Afmetingen: Phytoparking 25m² + Oeverplantendak 50m²
Doel: Grijs water zuiveren en hergebruiken voor toiletspoeling