Het beluchte rietveld dat onlangs werd aangelegd bij Novotel Antwerpen-Noord, werd bekroond met een award van Green Destinations. De organisatie selecteerde tien vooruitstrevende technologieën die een belangrijke bijdrage vormen in het milieuvriendelijker en duurzamer maken van touristische bestemmingen. De verkozen technologieën zullen door Green destinations verder bevorderd worden in de toerisme sector.

Rietland BVBA bouwde het rietveld bij Novotel Antwerpen in het najaar van 2015. Sindsdien zuivert het systeem het afvalwater, afkomstig van 120 hotelkamers en twee vergaderzalen met elk een capaciteit van maximaal 100 personen. Verder wordt het afvalwater van de keuken en van de filters van de zwembadspoeling gezuiverd. Het aldus gezuiverde afvalwater wordt geloosd in de regenwaterriolering en stroomt vervolgens naar de Schelde.

Bij de beoordeling door de jury van Green Destinations werd gelet op:

  • De effectiviteit van de technologie om wijdverbreide problemen met betrekking tot de duurzaamheid in de toerisme-sector op te lossen,
  • Het innovatieve karakter van de oplossing,
  • De eenvoud van uitvoering op technisch en financieel vlak.

Bij Novotel werd de unieke FBA® technologie toegepast. Hierbij worden rietvelden aktief belucht, wat zorgt voor een zeer efficiënte zuivering van het afvalwater op maar ¼ van de oppervlakte die klassieke rietvelden vragen. Bovendien is het energieverbruik van de zuiveringsinstallatie 75% lager dan van een technische waterzuiveringsinstallatie en ontstaat er geen bijkomend zuiveringsslib. Dit maakt de oplossing niet alleen duurzaam maar ook goedkoop op de lange termijn. De uitbaters moeten niet omzien naar de zuivering en de jaarlijkse kosten zijn zeer beperkt.

http://greendestinations.info/top-10-green-tourism-solutions/