Op 2 april 2021 opende camping ‘t hof Bellewaerde haar deuren. De camping biedt plaats aan 29 campers of caravans, 15 tenten en 32 bedden in het hostel. Je logeert hier echt in het oorlogsveld van Wereld Oorlog I met kraters in het landschap en archeologie onder je voeten. Omdat er niet gegraven mag worden in deze historisch waardevolle grond, konden nutsleidingen voor drinkwater en afvalwater niet geplaatst worden. Als oplossing plaatste Rietland een Phytoparking van 76m² voor 105 IE onder de luifel van de bestaande fietsenstalling.

 

Het ondergrondse rietveld bestaat uit een apart bassin dat grijs water zuivert (afvalwater van douches en keuken) en een voor zwart water (WC water) van respectievelijk 44m² en 32m². Bovendien wordt een deel van het gezuiverd afvalwater als toiletwater herbruikt. Ook het drinkwater wordt op locatie gemaakt uit regenwater. Indien de camping tijdens een warme zomer op volledige capaciteit draait, kan het zijn dat de hoeveelheid regenwater ontoereikend is. Daarom wordt er onderzocht of er ook gezuiverd grijs water kan opgewaardeerd worden tot drinkwater. Zowel het grijs als zwart water wordt de volgende 4 jaar gemonitord en de Universiteit van Gent onderzoekt wat de campinggasten vinden van het hergebruik van afvalwater.

De ecologische en archeologische impact van deze camping op haar omgeving is dus minimaal. Dit project werd gerealiseerd met onze partners ‘t Hof Bellewaerde, Cofrax, UGent, Vlakwa en Vario onder de vlag van Vlaanderen Circulair.

Een speciale website met de volledige uitleg over dit systeem, inclusief een filmpje, is hier te vinden.

Vanaf 2022 wordt het systeem gemonitord in het kader van het Europese Multisource project, vallend binnen Horizon 2020.