Het beluchte rietveld dat Rietland in samenwerking met UFZ Leipzig in Jordanië plaatste, is op woensdag 26 maart 2014 officieel geopend. Onder de aanwezigen de Duitse Ambassadeur in Jordanië en de Jordaanse staatssecretaris van het ministerie van water en irrigatie.

In samenwerking met UFZ Leipzig werden in Jordanië een tweetal beluchte rietvelden aangelegd. Het eerste systeem voor een uitgebreide familiewoning en het tweede voor de Princes Rahma Universiteit. Beide projecten bevinden zich nabij de Jordaanse hoofdstad Amman.

Het helofytenfilter bij Abu Rumman (de eigenaar) heeft een capaciteit van 35 IE.

In Jordanië wonen vaak hele families in één huis, inclusief grootouders, tantes en ooms en de kinderen. Vandaar dat een rietveld voor één familie daar toch snel een heel pak groter is dan hier gebruikelijk.

Zoals op de foto te zien is komt het beluchte rietveld midden in een olijfboomgaard te liggen. Een prachtige omgeving!

Het rietveld bij het Princess Rahma College is een stuk groter. Het heeft een capaciteit van 400 IE en bestaat uit twee deelvelden van elk 200 IE.

Eén van de onderdelen bij de aanleg is het testen van de beluchting, wat vaak erg fraaie bellenpatronen te zien geeft (zie foto).

De aanleg van beide systemen werd voltooid in februari 2014. Rietland ontwierp en installeerde de beluchting en zaakvoerder Dion van Oirschot ging ter plaatse om deze te installeren en te testen.

 

De komende jaren zullen de rietvelden door UFZ Leipzig wetenschappelijk opgevolgd worden.